Prestavbu priestorov škôlky na Haburskej ul. chcú dokončiť do septembra

19.05.2012 Prešov

Prešov 19.mája (TASR) – Materská škola v prešovskej mestskej časti Nižná Šebastová, ktorá posledné roky sídli v prenajatých priestoroch tamojšej rímskokatolíckej fary, by sa mala do septembra tohto roka presťahovať.
Po niekoľkých rokoch by sa mala skončiť nepriaznivá situácia, v ktorej sa ocitli rodičia detí, nakoľko priestory na fare boli nevyhovujúce. Navyše zmluva o nájme bola vždy len na dobu určitú a niekoľkokrát ju museli predlžovať.
Rodičia škôlkarov sú presvedčení, že táto mestská časť sa pomerne rýchlo rozvíja, škôlka je nevyhnutnosťou a s naplnením jej kapacity nebudú problémy.
Mestské zastupiteľstvo v Prešove sa na zasadnutiach týmto problémom zaoberalo už niekoľko krát. Niektorí poslanci tvrdili, že v N.Šebastovej je málo detí a otvárať materskú školu je nerentabilné, najmä vtedy, ak vedia tieto deti umiestniť v iných mestských materských školách, predovšetkým na Sídlisku Sekčov.
Takýto postoj však narazil na odpor rodičov, ktorí iniciovali v roku 2010 petíciu, pod ktorú sa podpísalo asi 800 ľudí. Poslanci teda uvažovali o niekoľkých možnostiach. Išlo by napríklad o kúpu a prestavbu rodinného domu, či rekonštrukciu bytovky v tejto mestskej časti.
Nakoniec sa rozhodli, že pre potreby materskej školy upravia časť mestského kultúrneho strediska na Haburskej ulici. Na prízemí dvojpodlažnej budovy majú byť triedy, šatne, jedáleň, kuchyňa a zázemie pre zariadenie s kapacitou 46 detí.
"Zmluva je podpísaná, to znamená, že v priebehu budúceho týždňa by sa mali začať rekonštrukčné práce. Súťaž skončila v celkovom objeme asi 250.000 eur. Pôjde o výmenu okien, opravu strechy a fasády," konštatoval primátor a dodal, že projektovanú sumu na tieto práce sa podarilo elektronickou aukciou výrazne znížiť.
Povedal však, že ide o prvú etapu prestavby objektu. Predpokladá, že do 1.septembra by tieto priestory mali byť prestavané do takej podoby, aby škôlka mohla začať fungovať a spĺňala všetky potrebné náležitosti takéhoto zariadenia.
Primátor doplnil, že o ďalších investíciách bude zastupiteľstvo musieť rozhodnúť neskôr, nakoľko v mestskej kase nie je dostatok finančných prostriedkov.
 

Vyberte región

mark